Videokameraan uusi, kylmien olosuhteiden akku

Varmasti monelle tullut joskus eteen se, että ulkona talvella pakkasessa kuvatessa kameran akku hyytyy melko nopeasti. Tähän ei oikeastaan auta kuin pitää mukana useampia akkuja, joita kierrättää siten, että laittaa jäähtyneen akun taskuun lämpiämään ja ottaa taskusta lämpimän akun käyttöön.

Tässä artikkelissa oletan että laitteen akku on Li-ion/Li-Po-akku. Joistain vanhoista kameroista voi löytää NiCd/NiMh-akkuja. Jälkimmäisiinkin voi toki kennot vaihtaa samaan tyyliin, mutta itse keskityn tässä artikkelissa Li-ion-akun uudelleenkennottamiseen.

Itsellä on Panasonic NV-GS27 -miniDV-videokamera, joka käyttää 7,4 voltin Li-ion-akkua. Sen sisällä on siis kaksi 3,7 voltin Li-ion-kennoa sarjaankytkettynä. Itsellä oli yksi loppuunkulunut akku, joka oli siis luontevaa ottaa modattavaksi talvikäyttöön sopivaksi. Ajatuksena oli siis tehdä ratkaisu, jossa akkukennot ovat omassa kotelossaan johdon päässä ja kamerassa on kiinni vain akun tyhjä kotelo. Näin akkupaketin voi pitää kuvatessa vaikkapa lämpimässä takin taskussa.

Loppuun kuluneen akun sai helposti avattua viiltämällä mattoveitsellä akkua saumoista, kunnes saumat aukesivat. Kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä jos Li-ion-kennon sattuu puhkaisemaan, se voi pahimmassa tapauksessa syttyä jopa palamaan. Mutta kunhan akun purkamisessa toimii rauhallisesti ja hitaasti, eikä runnoa sitä auki suurella voimalla, ei hätää ole, eivät ne kennot kuitenkaan ihan pienestä kosketuksesta puhkea.

Kun akun on saanut auki, kennot kannattaa irroittaa siten, ettei suojapiiri vahingoitu, sillä sitä tarvitaan. Ennen sitä voit vielä mitata (jos akussa on yhtään henkeä jäljellä) kennojen plus- ja miinusnavat ja pistää muistiin. Kaksikennoisen akun tapauksessa kiinnityspisteitä on yleensä kolme. Yksi on siis koko sarjan plusnapa, toinen kennojen välissä oleva piste ja kolmas on koko sarjan miinusnapa. Irroita sitten kennot tilanteesta riippuen juottamalla tai katkaisemalla kiinnitysliuskat tai johtimet leikkureilla.

Tämän jälkeen voikin juottaa johdot kennojen kiinnityspisteisiin. Plus- ja miinusjohtoina kannattaa käyttää vaikkapa 0,75mm^2:n kaiutinkaapelia tai vastaavaa. Paksumpi johto minimoi jännitehäviöt ja kestää mekaanisesti paremmin. Kennojen väliin tuleva johto voi olla ohuempikin, siinä kun ei kulje kuormitusvirtaa lainkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt onkin sitten varaa valita, millaisia kennoja haluaa käyttää. Voit esimerkiksi ostaa kaksi kännykän Li-ion-akkua, juottaa ne sarjaan ja sitten johtoihin kiinni. Nämä kuitenkin ovat yleensä kapasiteettiinsa nähden kalliita.

Itse tilasin Ebaystä 18650-kokoisia sylinterinmuotoisia Li-ion-kennoja ja näille sopivan kotelon. Näihin kennoihin ei kannata yrittää suoraan juottaa johtoja kiinni, vaan käyttää tuollaista koteloa, johon kylläkin joutuu poraamaan reikiä, että johdot saa juotettua oikeisiin kohtiin. Niitä alkuperäisiä paukkulanganpätkiä ei kannata käyttää.

18650-kennoja on saatavana sekä suojapiirillä että ilman. Kennojen omista suojapiireistä ei ole haittaa, mutta tässä tapauksessa ei erityisesti hyötyäkään, koska tuo kameran alkuperäisen akun suojapiiri suojaa joka tapauksessa. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää suojapiirittömiä kennoja, niin eivät niiden omat suojapiirit ole turhaan kuluttamassa virtaa, vaikka niiden virrankulutus mitätön onkin.

Kun uudet kennot kytkee tällä tavalla “suoraan” vanhojen kennojen tilalle, voi akkupaketin lataamiseen käyttää edelleen kameran alkuperäistä laturia. Huono puoli sen sijaan on se, että noita kennoja ei kesken kuvauskeikan voi vaihtaa, sillä nuo suojapiirit on yleensä tehty siten, että jos niistä ottaa kennot irti ja laittaa takaisin, joutuu pakettia käyttämään laturissa, että suojapiirin kytkinfetti tai fetit sulkeutuvat johtaviksi.

Jos kytkennästä haluaa sellaisen, että kennot voi vaihtaa kesken kuvauskeikan, pitää alkuperäisen akun suojapiiri ohittaa kytkemällä plus- ja miinusjohdot suoraan akun plus- ja miinus-nastoihin. Keskijohdon voi jättää pois. Tässä kytkennässä menettää alkuperäisen laturin käyttömahdollisuuden, eikä akun alkuperäinen suojapiiri suojaa enää kennoja. Tällöin kannattaa käyttää kennoja, joissa on suojapiiri, joskin sarjakytkennässä kennojen omien, yksittäisten suojapiirien toimivuus ei aina ole taattu.

Tällaisella ulkoisella akkupaketilla saa myös huomattavasti lisättyä akkukapasiteettia. Kameran alkuperäisakkujen kapasiteetti on yleensä tehoakullakin korkeintaan 2000mAh, joka on jo melkoinen möhkäle muute pienen kameran kyljessä. Parhaimpien (ainakin Panasonic ja Sanyo) 18650-kennojen kapasiteetti on 3400mAh, jollaisilla oman kameran tapauksessa kuvaisi yhtä soittoa noin kahdeksan tuntia, kamera kun kuluttaa virtaa noin 400mA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kuvassa halpoja Kiinasta peräisin olevia Trustfiren 2400mAh:n suojapiirillisiä 18650-kennoja. Halvasta hinnasta huolimatta, mittasin näistä kennoista löytyvän kapasiteettia 500mA:lla purettuna noin 2600mAh. Tosin laatu vaihtelee, tilasin toiset vastaavanlaiset kennot, joista löytyi vain 2100mAh.